Winter in juni - Reisverslag uit Rovaniemi, Finland van Wopke en Marijke Bekema - WaarBenJij.nu Winter in juni - Reisverslag uit Rovaniemi, Finland van Wopke en Marijke Bekema - WaarBenJij.nu

Winter in juni

Blijf op de hoogte en volg Wopke en Marijke

05 Juni 2017 | Finland, Rovaniemi

Hallo allemaal,

Hier weer een levensteken van ons, met een paar graden boven nul nu, terwijl het hier normaal tussen 15-20 graden is, hoorden wij. Tja, als de Bekema’s komen…
Maar dit weer in Noord-Finland kan ons minder deren dan toen we dit in Zuid Spanje hadden in 2008. Maar “elk nadeel heb z’n voordeel”: de muggen houden nog winterslaap, tot nu toe nog geen enkele muggenbeet! Anders kan Marijke ze al niet meer tellen. De beren hier liggen waarschijnlijk ook nog in hun warme hol.
Zo eens proberen of we dit kunnen versturen, we hebben wifi bij de receptie van deze camping. Is een soort Staatsbosbeheer/Scouting terrein, echt onze smaak. Wij hadden het plan om nog een mooie tocht te lopen in de buurt, maar het regent nu, dus nog even wachten. We zitten nu 15 kilometer van de Russische grens (verder gaan we niet hoor!).

Voor de lezers die dit vergeten waren: Het weblog zet automatisch de tekst in deze priegel letters. Je kunt de letters groter krijgen door de control toets ingedrukt houden en een paar keer op de plustoets te drukken. Om het beeld weer kleiner te maken, weer de control toets en de mintoets (toets links ernaast) aan klikken.
Of: control toets ingedrukt houden en het wieltje van je muis naar voren of achteren rollen.

Misschien leuk om dit te gaan lezen met je dikke fleece vest aan en een kruidenbitter…

Groetjes van ons en hopelijk alles goed daar!
Marijke en Wopke

Zaterdag 3 juni

Om half 9 (Finse tijd) staan we op. Niet omdat het licht is geworden, want het is sinds afgelopen maandag 24 uur constant licht, het wordt niet donker. Marijke gaat met de laptop naar het postkantoor van de Kerstman, daar is internet. Kan je zo gaan zitten, zeggen zijn hulpjes (dames gekleed in het rood, met hoge vilten hoed). Het lukt om twee vakantiedagen op het weblog te zetten, want je weet maar nooit wanneer dat weer kan.
Om 10 uur rijden we met NUL graden weg uit het dorp van de Kerstman (“Joulupukki” in het Fins), richting Oulanka National Park. Een groot nationaal park waar nog bruine beren leven en veel mooie wandelpaden liggen. Het is super rustig op de weg, pas na 2 uur passeren ons drie auto’s op onze helft, aan de overkant hebben we er ook maar een handvol gezien. Waren we een paar dagen geleden enthousiast over een brokje sneeuw langs de weg, nu is het links en rechts wit, grote delen van de bermen en de bosgrond zijn met sneeuw bedekt. En die enorme witte vlakken blijken bevroren meren te zijn! Nu gaan we rendieren spotten, in totaal komen we uit op 23 stuks (19 gesignaleerd door Wopke en 4 door Marijke), eentje met een jonkie, zo schattig. Bij een groot bevroren meer stoppen we even, voor koffie en foto’s. Onderweg af en toe regen en natte sneeuw, maar dat is steeds maar weinig en niet hinderlijk.
Het laatste stuk van de route (13 km.) is onverharde weg met gaten, maar valt ons reuze mee. Omdat er geen ander verkeer is kan Wopke de gaten goed ontwijken, we hebben gekker meegemaakt. Om kwart over 1 komen we bij de camping, midden in het bos (met een lange onuitsprekelijke naam). Er is niemand bij de receptie, Wopke gaat rondkijken en Marijke blijft in de camper, met paspoorten en dergelijke voor als er iemand komt. Wopke komt de beheerder tegen, een vriendelijke jongeman (type buitensporter). Hij schrijft ons in voor 2 nachten, komt op 42 euro. Volop keuze aan plaatsen in het bos, vlakbij staat een gebouw met keukens en eentje met douches. Ook meerdere hokjes met (droge) toiletten. Wij hebben een kaart van het gebied gekregen, ziet er aantrekkelijk uit. Na het eten dus de wandelschoenen aan en via een stukje van de Beren track komen we bij een visitor center waar een vriendelijk meisje ons alles wil vertellen over mooie paden. Eerst maar eens naar de waterval, de oranje tekens op de bomen volgen en de rivier, dan horen we een luid geklater. Via vlonders en bruggen hebben we een mooi zicht op het water dat woest alle kanten opkolkt (Geeft ons beelden van zalm die hierin springt en door beren gevangen worden). Rotswanden in mooie kleuren, schitterend. Het is prima weer om te lopen (droog en windstil) en het pad is niet moeilijk. Na de waterval lopen we terug naar de camping. Bij het tourist center staan we nog even stil om naar prachtige vogels te kijken, die we bij ons niet kennen. Soort grote vinken, in drie kleuren waarvan de rode echt schitterend is!
Het eten koken wil niet zo vlotten, het gas gaat zeer langzaam. Wopke sluit de tweede gasfles aan, we eten wat later, maar op vakantie hebben we de tijd.

Zondag 4 juni

Nu we elektra hebben kunnen we alle apparatuur weer opladen (de laptop had nog maar een paar procent). En ontbijten met afbakbroodjes, echt zondags. Het regent heel zachtjes, is natte sneeuw eigenlijk. Niet zo aanlokkelijk om te gaan wandelen. Eerst maar wat lezen en een kopje koffie. Dan is het droog en gaan we een wandeling in de buurt maken. Ingepakt met thermo ondergoed, muts en handschoenen. We hebben het niet koud, want ook nu is er geen wind en is het droog. Net als gisteren komen we regelmatig wandelaars tegen met grote, zware rugzakken. Zij lopen de Karhunkierros (beren)track van 82 kilometer. Wij hoorden van de campingbeheerder dat het al 2 jaar geleden is dat men een beer heeft gezien, dus bij ons zal het ook wel bij een foto op een folder blijven.
De korte wandelroute staat goed aangegeven en is niet moeilijk. Goed te doen voor Marijke, die nog voorzichtig moet zijn. Het is echt genieten in die ruige natuur, de bosgrond is bedekt met mos en een soort bosbessen. Nu nog geen bessen, dat komt veel later, geen idee wanneer. Af en toe komen we langs een houten hut met daarbij een infobord, gelukkig ook in het Engels. Langs sneeuw, bevroren meren, over vlonders die over drassige stukken gaan. Lijkt wel zo’n reportage van Chris Zegers of Floortje naar het einde van de wereld. Marijke wijst naar een “rendier”, maar dat blijkt een grote lichtbruine kei te zijn! Op ons pad liggen wel allerlei keutels, vermoedelijk van rendieren. We maken er een foto van, voor later research.
Twee uur later zijn we na deze mooie tocht van 6 kilometer weer thuis. Om even uit te puffen en brood te eten. Het Finse brood heeft een beetje anijs smaak, vinden wij. Het weer is nog steeds prima, nu gaan we richting tourist center en volgen daar een rondlopende route. Ook hier is weer genoeg te zien, bijzondere planten, bevroren meren, op het eind komen we weer bij die waterval. Dat blijft fascinerend. Nu ruim 7,5 kilometer gelopen, hoogste tijd om de douche op de camping uit te proberen. Die is behaaglijk warm, onze natte spullen kunnen we in het drooghok ophangen. Ook nu gaat het niet snel met de gaspitten, Wopke denkt dat het aan de koude ligt, wie weet. Na het eten gaan we met laptop en e-reader in het keukengebouw zitten, lekker tegen de verwarming aan. Daar is het warmer dan in onze camper. Naast ons staan nu Duitsers die een iglo tentje hebben opgezet, tja dan zeggen wij maar niets meer…

• 05 Juni 2017 - 10:18

Geeske:

Hoi Wopke en Marijke. Han jullie verslag voorgelezen. Ook hij geniet van de beeldende verslagen. Even over het gas. Het gasmengsel (butaan/propaan) is niet aangepast op de winter. Voor winterse omstandigheden is de verhouding anders. Maar als je thuis een gastank koopt, is die afgesteld op het milde klimaat. Vandaar dat het wat moeilijker gaat. Verder een fijne reis gewenst met veel moois onderweg. Groetjes, Han en Geeske

• 05 Juni 2017 - 11:19

Margriet Van Wee:

hoi Wopke en Marijke, jullie zoeken het wel op hè. gr. Margriet Vanmiddag naar The Ol`Foxes

• 05 Juni 2017 - 11:20

Hoi Marijke:

We genieten van jullie verslagen. Jullie zitten naar mijn gevoel echt aan het andere einde van de wereld, al zijn we beiden in de Europese Unie.
    We zijn blij dat je weer een beetje uit de voeten kunt en hopen dat je geen pijn hebt.
    Geniet verder van je avonturen, we kijken er naar uit.
    Groeten Miel en Marianne

• 05 Juni 2017 - 14:23

Hennie Roelofsen:

Hoi weer alles gelezen van jullie avontuur mooi man/vrouw
    hoe gaat het met je blessure is dat te houden hopelijk wel doe voorzichtig
    en ja misschien kom je de beer nog tegen groet hem van me

veel reisplezier !

• 05 Juni 2017 - 14:57

Geerke:

We zitten op de boot. Net Denemarken verlaten en op weg naar Zweden. Hier in het zuiden is het weer prima. Ca 20 graden en zon. We nemen wat voor jullie mee naar Lapland. Hopelijk is het over 2 weken wat beter daar. Misschien tot ziens in Jokkmokk!

• 05 Juni 2017 - 14:57

• 05 Juni 2017 - 14:59

Geerke:

Door het trage internet op de boot dacht ik dat hij iet was verzonden. Nu dus dubbel

• 05 Juni 2017 - 23:00

Guda:

Hebben jullie wel winterbanden onder de camper? Klinkt alsof jullie straks een meter sneeuw hebben. Hier toch wat beter toeven met bootje varen en zwemmen.

Veel plezier!

• 06 Juni 2017 - 10:19

Hannekevg:

Zijn jullie als je daar wandelt nou niet bang om een beer tegen te komen? Ik zou me toch niet op mijn gemak voelen hoor! Weten jullie wel hoe je dan moet reageren?
    Maar het is inderdaad wel bijzonder om nu in juni langs bevroren meren en sneeuw te lopen, weet niet of ik het zelf zou doen. Hier is het over het algemeen genomen lekker weer, alleen vandaag en morgen is het regenachtig en grijs, maar voor de natuur zeer welkom.
    Ik hoop voor jullie dat de temp wat omhoog gaat, ik duim!

• 06 Juni 2017 - 11:16

Bep:

Ik ben benieuwd naar de foto's, behalve die van de rendierpoep. Nog een fijne reis.

• 10 Juni 2017 - 19:20

John:

Leuk al die reisavonturen te lezen! Mam ontzettend veel beterschap! Ik hoorde over je ontstoken galwegen en je operatie in Noorwegen vandaag. Hopelijk knap je snel op en kunnen jullie weer lekker genieten van jullie reis. We leven ontzettend met je mee. Heel veel sterkte!!!!! Groetjes John en Lorna

• 11 Juni 2017 - 01:00

Mies:

Hi Marijke, wat een pech voor je, maar je bent nu vast wel wat lichter geworden zonder al die stenen. Wel een beetje iligaal hè, zulke unieke stenen mee te nemen de grens over en dan nog wel helemaal naar Noorwegen. Je moest ze zeker wel inleveren daar.
    Maar alle gekheid op een stokje, sterkte meid, hoop dat je weer snel opknapt en dat jullie je reis voort kunt zetten.
    Wopke jij ook sterkte ermee. Groetjes

• 12 Juni 2017 - 09:22

Vera Mallee:

Hoi Marijke en Wobke,

Ik herken veel van de verhalen. Ik ben 40 jaar geleden met een jongerenreis van Sindbad van Helsinki door Finland in een bustocht gereden naar de Noordkaap en daarna door Noorwegen en Denemarken weer naar huis. 3 weken regen en een lek tentje. Al die meren in Finland met partijen drijvende boomstammen voor de houtindustrie vond ik prachtig. Nog veel plezier!

Verslag uit: Finland, Rovaniemi

Scandinavie

Hallo allemaal,

De Bekema's hebben al een tijdje last van reiskriebels en er borrelden allerlei ideeën boven. Eerst Zuid-Engeland, toen Noord-Duitsland. Uiteindelijk werd het Scandinavië
In 2005 zijn wij 4 weken met de caravan door Zweden en Noorwegen getrokken, dat is ons toen goed bevallen. Nu zoeken wij het "hogerop", tot de poolcirkel en misschien de Noordkaap. Hebben nu ca. 9 weken en een camper. Die is al naar het westen gegaan (Ierland) en het zuiden (Spanje), nu dus het noorden.
Ons rijdende huisje staat al voor de deur, Wopke heeft gas, water en elektra gecontroleerd. Marijke heeft een voorraadje boodschappen gehaald (we zitten vaak in natuurgebieden waar de supermarkt niet om de hoek zit). Morgen de laatste spullen inpakken en dan vertrekken we dinsdag 23 mei. Het is de bedoeling dat we 30 juli weer thuis komen.

We proberen weer een reisverslag te maken via dit weblog. Hopelijk laat de techniek ons niet in de steek. Daarom nu alvast een eerste begin,dat is gelijk een soort test.
Voor alle duidelijkheid: iedereen, waar dan ook, kan onze verslagen lezen als men inlogt op wopkemarijke.waarbenjij.nu
Een aantal mensen krijgt via de mail een bericht dat er een nieuw verslag is geplaatst op ons weblog. Deze mensen hebben eerder aangegeven graag digitaal mee te willen reizen. Wil je dat bericht niet meer, dan kan je je daarvoor afmelden.

Zweden en Noorwegen zijn dun bevolkte landen, in natuurgebieden zal niet altijd internet en wifi zijn. Hoor je even niets van ons, dan zitten we waarschijnlijk "in de rimboe".
We vinden het leuk om af en toe een reactie te krijgen, maar voel je zeker niet verplicht. Heb je echt persoonlijke mededelingen / vragen, dan is contact via de mail handiger natuurlijk.

Wij wensen iedereen alvast een fijne vakantie, of het nou in de Achterhoek is of Verweggistan. Geniet ervan!

Hartelijke groeten van Wopke en Marijke